In El s-a increzut inima mea| My heart trusted in him

”Domnul este tăria mea și scutul meu! În El s-a încrezut inima mea și am fost ajutat.” Psalmul 28:7

Dragii noștri, versetul de mai sus este valabil în fiecare sezon din viețile noastre, dar ne aducem aminte de acest adevăr mai ales când suntem în probleme. Dumnezeu este același, este scutul și tăria celor care se încred în El și niciodată fețele celor care se încred în Domnul nu vor fi umplute de rușine.

Noi vă salutăm cu acest gând de aici din Madagascar și am dori să ne încurajăm reciproc prin astfel de cuvinte.

După nașterea fetiței noastre, am început procesul pentru obținerea actelor, destul de laborios din punct de vedere birocratic. Planul nostru inițial era să venim în România la început de iulie 2020, dar datorită virusului, aeroportul internațional Ivato din Antananarivo este încă închis. Zborul nostru din 30 iunie a fost anulat și acum trebuie să-l reprogramăm. În acest moment nu știm nici când vor fi gata actele fetiței, nici când va fi posibil să ne reîntoarcem în România. Pe lângă acest lucru se pare că la noi în oraș acum începe să crească numărul cazurilor de Covid-19. Sunt și aproximativ 1000 de persoane în carantină, într-un loc special, după moartea unui pastor luteran malgaș din oraș. 

Rugați-vă pentru protecția noastră și înțelepciune în deciziile pe care le avem de luat! Deasemenea pentru trecere și favor divin înaintea tuturor autorităților care au un cuvânt de spus în tot acest proces stufos de obținere a actelor pentru Eliana-Abigail. 

Datorită pandemiei, situația din Madagascar este instabilă și se poate deteriora foarte rapid. Nu puține au fost cazurile în care oamenii s-au revoltat, au început să se bată pentru un sac de orez oferit de guvern, sau chiar au devenit violenți cu forțele de ordine. Deasemenea în astfel de momente spargerile caselor și jafurile se înmulțesc. 

În cadrul proiectului de alfabetizare Didasko, avem 17 familii care trăiesc într-o sărăcie foarte mare. În total, în aceste familii trăiesc aproximativ 50 de copii. Ne-am gândit cum am putea atenua puțin situația grea a acestor oameni. Încurajați de biserica noastră din România și de alți frați, în următoarele luni, dorim să le oferim câteva kg de orez în fiecare lună – aceasta este hrana lor de bază. Astfel credem că aceste familii pot să vadă dragostea și purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Jeremy (11 ani) și Faly (13 ani) locuiesc doar cu tatăl lor de 61 de ani care datorită alegerilor greșite din viață, este într-o stare deplorabilă. Copiii aceștia pregătesc mâncarea zilnică și se străduiesc să învețe bine la școală. Când i-am vizitat, tatăl lor nu se putea ridica din pat, iar Faly nu era acasă. 

Jeremy (11 ani) și Faly (13 ani) locuiesc doar cu tatăl lor de 61 de ani care datorită alegerilor greșite din viață, este într-o stare deplorabilă. Copiii aceștia pregătesc mâncarea zilnică și se străduiesc să învețe bine la școală. Când i-am vizitat, tatăl lor nu se putea ridica din pat, iar Faly nu era acasă. 

Domnul Rolland (cel cu masca roșie), tatăl unor copilași mi-a spus cât de greu se descurcă acum. Face iaurt și îl vinde la micile ”restaurante” malgașe (gargot) de pe marginea drumului. Înainte de criza aceasta nu îi ajungeau 60 l de lapte pe zi, iar acum 15 l de lapte făcut iaurt nu se termină în două zile. 

La fel se întâmplă cu femeile care spală haine manual pentru oameni, de obicei vazaha (albi) sau karama (indieni), dar și unii malgași mai înstăriți. Același lucru mi l-a spus o femeie care face prăjituri. Cu toții se descurcă foarte greu acum, mult mult mai greu ca înainte când nu era ușor deloc. 

Multe săptămâni Proiectul de Alfabetizare – Didasko a fost suspendat. Am avut mai multe întâlniri cu părinții copiilor între care și două prezentări ale filmului Isus (în limba malgașă oficială). Am invitat 3 pastori, care au venit pe rând pentru a încuraja părinții și familiile copiilor să se încreadă în Dumnezeu. 

Împreună cu părinții am decis să începem meditațiile prin programul de after-school, dar după câteva întâlniri, a trebuit să suspendăm din nou activitatea din cauza exploziei numărului cazurilor de Covid-19 în Madagascar. 


Zeci de familii binecuvântate cu orez,
prin dăruirea dumneavoastră

Mai minunat este faptul că acești oameni au văzut dragostea lui Dumnezeu și au fost încurajați să se încreadă în El. După un an și 10 luni de când ne-am mutat în Madagascar, ne dăm seama că, deși în jurul nostru este multă sărăcie, găsim totuși oaze frumoase de normalitate (pentru noi) și ne-ar fi ușor să închidem ochii, să nu vedem sărăcia și condițiile foarte dificile în care trăiesc mulți oameni.

Este imposibil să-i ajutăm pe toți, dar am înțeles că trebuie să-i vizităm pe văduve și pe orfani în necazurile lor. De aceea, împreună cu pastorii colaboratori din Antsirabe, am vizitat zeci de familii foarte sărace, din care unele locuiesc în condiții de neimaginat. 


Motive de rugăciune

Dorim să vă susținem și noi în rugăciune în această perioadă grea, de aceea vă rugăm să împărtășiți cu noi provocările dumneavoastră.

– trecere și uși deschiseînaintea autorităților pentru obținerea actelor necesare pentru Eliana-Abigail (din Madagascar, Africa de Sud și România)  
– mobilizarea bisericilor malgașe la Marele Seceriș – Dumnezeu să scoată lucrători și misionari malgași pentru lucrarea națională și pentru insulele din apropierea Madagascarului
– eficiență în lucrarea de plantare de biserici atât în apropierea orașului Antsirabe cât și în zonele izolate ale insulei
– noi misionari care să ni se alăture în lucrarea de misiune din Madagascar 
– o mașină potrivită pentru a putea ajunge și în locurile foarte greu accesibile


Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi în acest timp dificil pentru toată lumea.

Cu dragoste și dor,
Florin și Alina Popa
Împreună cu Eunice-Gabriela, Elisa-Joyce si Eliana-Abigail

PS Puteți să ne urmăriți și pe grupul nostru de Facebook:
Mărturii din Madagascar_Florin & Alina Popa

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: